My photo
salam perkhabaran sehalus angin seni... dengar,lihat,rasai setiap titik-titik kehidupan ku dalam rancah teater kehidupanku yang bernama diari seorang designer.. salam puisi chenta terunggul.
There was an error in this gadget

Monday, February 22, 2010

tabah menghadapi liku kehidupan

salam..
episod blog kali neyh aku nak kongsi cerita ngan korg sume pasal lecturer aku punya story..bila aku dengar cerita dye aku mula sedar yang kehidupan kite sesukar mana pon ade lagi org yang lebih sukar menghadapi liku2 kehidupan dorg.

pernah tak kite merunggut kalau sesuatu benda yang jadi kat kita?xkira lah bnda tu baik ke buruk?mesti pernah kan..sebab manusia xkan pernah kenal erti kepuasan.

so now i story cket.


my lecturer gurl2 dye neyh happy go lucky and xpenah lekang ngan senyuman dan gelak tawa.dye neyh dari kecik dye mmg xrapat ngan famly dye.sebab ape tu personal dye.tapi dye juz ckp dye mmg xrapat ngan famly dye..juz his untie je yg dye rapat.effect dye ade adk btul sorg je dye xrapat gak.

then pada tahun 2000 dye student UM..pendekkan crta.peristiwa tu jadi masa hari raya.kwn2 dye ajak la pegi beraya kt uma kwn2 dorg neyh kt balok.from kl.konvoi dua kereta.masa tu my lecturer neyh xsedap hati..dye tak nak kua tapi sebab kwn dye kua.dye ckp tht time la 1st time dye kua dgn baju xgosok,tudung xgosok.sbab nk cpt pnye psl kn.dye drive keta mak dye.

then dorg pon bgerak la ke balok.after that masa perjalanan balik,dye and dua kwn dye lg tumpang dye.dye xajak pon.bab ade satu keta.and dye xrapat sgt ngan kwn dye tu.juz bse2 je ala kwn zaman skolah bse la kn.then masa dlm keta ade 3 org la kan..dorg xckp ape2 sama2 dorg.pdahal dor neyh mulut murai.dgn radio xbukak.mmg dlm keta sunyi sepi tnpa suara.tiba2 kt satu selekoh nak ditakdirkan dorg neyh accident.my lecturer neyh drive keta.dye juz igt when the moment keta dye bpusing je.then dye sedar dye dh kt ats jln raya.xleh nk bangun.dye tgk ramai sgt org mse tu.then dye pggil pak cik sorg neyh.

"pak cik,mcm mne kwn2 sye yg laen?"
"pak cik tu diam.
dlm pada masa sama my lecturer neyh dgr suara kwn dye yg sorg je tgh nyanyi lagu gwed stefanni.dahsyat kn?(nanti i cte ape jadi sbnrnye pada kwn my lcturer neyh)

then my lecturer sruh paki cik neyh.
"pak cik why not u pegi tgk kwn i n ajar dorg cara nak mengucap"
pak cik tu tkejut then terus pegi kt kwn2 my lcrer neyh.

then ade satu keta lgi kn.kwn dorg neyh.panik giler dh xtaw nk wt ape.
my lectrer yg tak leh grk trus pnggil dye.
"u jgn panik,pegi kt keta mabek my phone tpn our parents.awk relax"


btabah kuatnye my lcturer neyh pnye spirit.dye lak yg ajar org laen utk wt ape.


then pendekkan cte..kawan mmy lectrer neyh yg duk dpn meninggal.tercampak ke luar keta.kwn dye yg duk blkg patah dua2 belah tgn and kaki.and masa dye accident tu yg duk blkg neyh kn i ckp dye nyanyi lagu kn.upenya dye sawan sekejap dlm masa 3 mnggu.mcm koma la.then dh ok.
my lecturer patah tulang rusuk.


lpas kejadian tu.ramai yg slhkn my lcturer psl kejadian tu.naik court byk kali utk setelkn sume tu.masa tu my lecturer extand study bab xleh grk.dye dh pututs harapan utk continue study.but dye kne kuat gak.
masa tulah dugaan dye bertimpa2 dtg..
ahli2 famliy kwn2 dye sume slhkn dye..ckp dye pembunuh sume la..


after dye graduate dye jmpe sorg laki neyh,husband dye skunk la.
dh kawin.masa majlis kawen dye.family kwn2 dye neyh dtg.klau dtg utk wish smoga bahgia xpe.tapi taw x dorg ckp pe.dorg ckp mcm neyh.
"kahwin jugak ko erk??npe la ko tak mampos dlu erk?"
then trus blah mcm tu.
ape prsn korg?then masa tu haruslan sume org dgr kn.

then about 5years dye dh kawen ade sorg anak..
jodoh xpnjg dorg cerai..this week bru dorg abes iddah..
hum.
sedih sgt dgr cte kisah dye.kt cni i ringkas kn ok.hum..


dye sorg yg xpnh nk masam muka k.sentiasa senyum dan gelak tawa..tpi sape taw dlm hati dye?dye xde sape2 juz ade ank dye je.now dye tabah hadapi hidup dye.
i respec giler ngan dye..
i xtaw mcm mne dye leh teruskan hidup..
dye sorg perempuan yang tabah..


so ble nak bandingkan crta aku.aku bru nk merangkak dlm hidup je.assigmnet byk dh menrungut,penat.and moddy bab sume tu..padahal bnda tu cket je klau nk bandingkan dgn crta my lcturer.
hum.


i respect my lcrer neyh yg betul2 survive dlm hidup dye.
i nk jadi mcm dye.insyaallah...


satu pesan dye bgi kt i.
"rendahkan diri anda dan sehina-hinakan diri anda dgn ALLAH S.W.T"
mesti korg dpt ketenangan hati utk tempuh dugaan hidup korg.


i akan igt pesan dye smpai bile2.
utk my lecturer:


-be strong.u are the most powerful women i found.
-teruskan hidup u.ktorg tetap akan igt u.


alwayz love u.

igt korg kt lua  tu n aku stiasa igtkan kt dri aku gak.jgn igt ape yg jadi tu sume xde hikmah..pasti ape yg jadi tu tuhan menjanjikan balasan yg baik utk kte.


kemungkinan bala yg dtg skunk sebab kadang2 kite lupa pada dye..mayb dye nk kte igtkan dye balik..




so krg hopefully tabah hadapi dugaan korg.sama2 kte tempuh dgn berkat doa kte sndri..









                                                         an murasaki

4 comments:

  1. OMG sayang. How can she survived til macam tu sekali? Besarnya dugaan yg dia tanggung. Tak patut kawan2 dia buat macam tu. Sepatutnya masing2 patut terima qada dan qadar yang Tuhan dah tentukan. Kemalangan tu semuanya sudah tersurat. Ajal dah tiba dan masing-masing perlu terima dengan hati yang terbuka. Sayang, awak perlu tabah dan sabar dalam tempuhi dugaan sebagai seorang pelajar. Awak perlu kuat dan saya tahu awak kuat. Saya sayangkan awak dan saya takkan biarkan awak sorang-sorang dalam menerima dugaan yang macam tu atau apa saja. Saya rindukan awak. Sangat-sangat. Awak tabah okey?

    ReplyDelete
  2. I'm always there for you. Cuz' something that I really want you to know is I really loves you. Awak dah kukuhkan perasaan saya pada awak. Yang penting, saya sentiasa berada di sisi awak. Tak kira susah mahupun senang awak. Saya rindukan awak juga. Sangat-sangat. :)

    ReplyDelete
  3. ~hurm~
    iZz ske pOSt nieh...
    (^_^)
    kdg2,
    ader prsamaan antara iDoP kite dgn idoP prg laen
    kan??
    hurm....

    ReplyDelete